Jadłospis dla szkoły

uśmiechnięte dzieciaki przy jedzeniuPoniżej podajemy jadłospis dla uczniów szkoły podstawowej. Zespół zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie. Spis alergenów znajduje się pod jadłospisem do pobrania.

Do każdego posiłku podawana jest woda.

 

 

Dzień tygodnia Co na obiad?
Wtorek 29.11.2022

Zupa rosół z makaronem
prażuchy z okrasą
kefir
kompot truskawkowy

Środa 30.11.2022

Zupa ogórkowa z koperkiem
racuchy z cukrem pudrem
kompot z cz. porzeczki

Czwartek 01.12.2022

Zupa kalafiorowa
schab w sosie własnym
kasza pęczak
surówka z kiszonej kapusty
kompot wiśniowy

Piątek 02.12.2022

Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty
ryż ryba z duszonymi warzywami
kompot wieloowocowy

Poniedziałek 03.12.2022 Zupa krupnik z kaszy jaglanej
makaron z sosem carbonara
kompot wiśniowy

*Zastrzega się zmiany w jadłospisie

  • Dosalamy solą o obniżonej zawartości sodu (norma do 3 g)
  • Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, zioła Małgosi, papryka słodka, jarzynka bez glutaminianu sodu, które zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
  • Przy pobycie całodziennym i korzystaniu z trzech posiłków (śniadanie, obiad, podwieczorek) udział procentowy powinien wynosić ok .70-75% dziennego zapotrzebowania energetycznego
  • W jadłospisie zostały oznaczone produkty będące alergenami według tabeli. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. Do posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon, zioła Małgosi. Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

 

Numery alergenów występujących w posiłkach

  1. Mleko krowie i jego przetwory
  2. Jaja kurze i produkty pochodne
  3. Orzechy ziemne (arachidowe)
  4. Kakao
  5. Soja
  6. Mięso (najczęściej wieprzowina i wołowina)
  7. Ryby, skorupiaki, mięczaki produkty pochodne
  8. Gluten (zboża zawierające gluten)
  9. Owoce (cytrusy)
  10. Warzywa (seler)
  11. Dwutlenek siarki (w suszonych owocach)
  12. Azotyn sodu (wędlinach, serach żółtych i topionych)

 


Szkoła Twoich marzeń!