Jadłospis dla szkoły
Poniżej podajemy jadłospis dla uczniów szkoły podstawowej. Zespół zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie. Spis alergenów znajduje się pod jadłospisem do pobrania.
Do każdego posiłku podawana jest woda.
Dzień tygodnia | Co na obiad? |
---|---|
Poniedziałek 02.06. | Zupa: z fasolki szparagowej z kawałkami indyka, makaron z sosem pomidorowym, kompot z czarnej porzeczki 3,7,9 |
Wtorek 03.06. | Zupa: ogórkowa z ziemniakami, ziemniaki, kiełbasa grillowana, surówka z kiszonej kapusty, kompot wiśniowy 1,7,9 |
Środa 04.06. | Zupa: z czerwonej soczewicy, ryż z sosem jogurtowo – jagodowym ,kompot porzeczkowy 1,7,9 |
Czwartek 05.06. | Zupa: brokułowa z ryżem, ziemniaki, kotlet mielony, buraczki, kompot śliwkowy 1,7,9 |
Piątek 06.06. | Zupa: barszcz biały z ziemniakami, kasza pęczak, filet z mintaja panierowany, marchewka z groszkiem, kompot wiśniowy 1,4,7,9 |
Poniedziałek 09.06. | Zupa: krupnik z kaszy jaglanej, makaron z sosem carbonara, kompot z czarnej porzeczki 3,7,9 |
- Przy pobycie całodziennym i korzystaniu z trzech posiłków (śniadanie, obiad, podwieczorek) udział procentowy powinien wynosić ok .70-75% dziennego zapotrzebowania energetycznego
- W jadłospisie zostały oznaczone produkty będące alergenami według tabeli. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. Do posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon, zioła Małgosi. Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: mleka, jaj, soi, selera i gorczycy
Numery alergenów występujących w posiłkach
Numery alergenów występujących w posiłkach.
1. Zboża zawierające gluten
2. Jaja i produkty pochodne
3. Ryby i produkty pochodne
4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
5. Soja i produkty pochodne
6. Mleko i produkty pochodne
7. Orzechy
8. Seler i produkty pochodne
9. Gorczyca i pochodne
10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
11. Dwutlenek siarki w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/I w przeliczeniu na SO2
12. Kakao
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz cytrynowy i ziołowy, imbir, curry, kurkuma, oregano, rozmaryn. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.