Jadłospis dla szkoły

uśmiechnięte dzieciaki przy jedzeniuPoniżej podajemy jadłospis dla uczniów szkoły podstawowej. Zespół zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie. Spis alergenów znajduje się pod jadłospisem do pobrania.

Do każdego posiłku podawana jest woda.

 

 

Dzień tygodnia Co na obiad?
Wtorek 21.06.2022

Zupa ryż na rosole
Ziemniaki, kotlet drobiowy,
Sałatka wielowarzywna
Kompot truskawkowy

Środa 22.06.2022

Zupa jarzynowa
Ziemniaki kładzione łyżką z boczkiem
Kapusta zasmażana
Kompot truskawkowy

Czwartek 23.06.2022

Zupa ziemniaczana
Kasza pęczak, gulasz wieprzowy,
Ogórek kiszony
Kompot śliwkowy

*Zastrzega się zmiany w jadłospisie

  • Dosalamy solą o obniżonej zawartości sodu (norma do 3 g)
  • Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, zioła Małgosi, papryka słodka, jarzynka bez glutaminianu sodu, które zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
  • Przy pobycie całodziennym i korzystaniu z trzech posiłków (śniadanie, obiad, podwieczorek) udział procentowy powinien wynosić ok .70-75% dziennego zapotrzebowania energetycznego
  • W jadłospisie zostały oznaczone produkty będące alergenami według tabeli. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. Do posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon, zioła Małgosi. Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

 

Numery alergenów występujących w posiłkach

  1. Mleko krowie i jego przetwory
  2. Jaja kurze i produkty pochodne
  3. Orzechy ziemne (arachidowe)
  4. Kakao
  5. Soja
  6. Mięso (najczęściej wieprzowina i wołowina)
  7. Ryby, skorupiaki, mięczaki produkty pochodne
  8. Gluten (zboża zawierające gluten)
  9. Owoce (cytrusy)
  10. Warzywa (seler)
  11. Dwutlenek siarki (w suszonych owocach)
  12. Azotyn sodu (wędlinach, serach żółtych i topionych)

 


Szkoła Twoich marzeń!