uśmiechnięte dzieciaki przy jedzeniu

Jadłospis dla szkoły

Poniżej podajemy jadłospis dla uczniów szkoły podstawowej. Zespół zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie. Spis alergenów znajduje się pod jadłospisem do pobrania.

Do każdego posiłku podawana jest woda.

 

 

Dzień tygodnia Co na obiad?
Poniedziałek 17.06 Zupa: barszcz biały, makaron z sosem carbonara, kompot wieloowocowy 6,8
Wtorek 18.06 Zupa: koperkowa, ziemniaki, fasolka po bretońsku, kompot truskawkowy 6,8
Środa 19.06 Zupa: ogórkowa z mięsem, ryż z sosem owocowym, kompot wiśniowy 6,8
Czwartek 20.06 Zupa: krem z brokuł z prażonym słonecznikiem, ziemniaki, wołowina z kolorowymi warzywami kompot truskawkowy 6,8
Piątek 21.06 ZAKOŃCZENIE ROKU SZKOLNEGO
Poniedziałek 24.06 WAKACJE

*Zastrzega się zmiany w jadłospisie

  • Dosalamy solą o obniżonej zawartości sodu (norma do 3 g)
  • Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, zioła Małgosi, papryka słodka, jarzynka bez glutaminianu sodu, które zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
  • Przy pobycie całodziennym i korzystaniu z trzech posiłków (śniadanie, obiad, podwieczorek) udział procentowy powinien wynosić ok .70-75% dziennego zapotrzebowania energetycznego
  • W jadłospisie zostały oznaczone produkty będące alergenami według tabeli. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. Do posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon, zioła Małgosi. Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

 

Numery alergenów występujących w posiłkach

Numery alergenów występujących w posiłkach.
1. Zboża zawierające gluten
2. Jaja i produkty pochodne
3. Ryby i produkty pochodne
4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
5. Soja i produkty pochodne
6. Mleko i produkty pochodne
7. Orzechy
8. Seler i produkty pochodne
9. Gorczyca i pochodne
10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
11. Dwutlenek siarki w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/I w przeliczeniu na SO2
12. Kakao
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz cytrynowy i ziołowy, imbir, curry, kurkuma, oregano, rozmaryn. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 


Szkoła Twoich marzeń!