Jadłospis dla przedszkola
Poniżej podajemy jadłospis dla dzieci uczęszczających do przedszkola. Zespół zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie. Spis alergenów znajduje się pod jadłospisem do pobrania.
Do każdego posiłku podawana jest woda.
Od dnia 28.03.2023r. do dnia 03.04.2023r.
W czasie pobytu w przedszkolu dzieci otrzymują wodę do picia
Data | Śniadanie | Obiad | Przystawka do II dania | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Wtorek 28.03.2023 |
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, sałata, ogórek, Kawa zbożowa z mlekiem 1,6 |
Zupa: pomidorowa z makaronem, Ziemniaki, udko pieczone, surówka z białej kapusty Kompot truskawkowy 6,8 |
Banan | Kanapka z masłem, pasztet drobiowy, ogórek kiszony, papryka Herbata malinowa 1,6, |
Środa 29.03.2023 |
Płatki cynamonowe z mlekiem, pieczywo orkiszowe z masłem, parówka z szynki, herbata z miodem i cytryną 1,6,9 | Zupa: Zupa brokułowa z ziemniakami Ryż z musem brzoskwiniowym Kompot wieloowocowy 6,8 |
Papryka krojona w paski | Chałka z masłem, dżem jagodowy, paluszki z sezamem Kakao 1,6,12 |
Czwartek 30.03.2023 |
Bułka kajzerka z masłem, jajecznica, pomidor, rzodkiewka, Kawa zbożowa z mlekiem 1,5,6 |
Zupa: wiosenna Ziemniaki, kapusta gotowana z mięsem i kiełbasą Kompot wiśniowy 5,6,8 |
Ananas | Kanapka z masłem, wędlina, rzodkiewka, szczypior Herbata rumiankowa 1,7 |
Piątek 31 |
Zupa mleczna z makaronem, pieczywo orkiszowe z masłem, twarożek, pomidor, papryka Herbata miętowa 1,6 |
Zupa: ogórkowa Ziemniaki, filet z mintaja w panierce, surówka z kiszonej kapusty Kompot porzeczkowy 1,3,8 |
Gruszka | Pączki serowe, chrupki kukurydziane, Kisiel cytrynowy do picia 1,6 |
Poniedziałek 03.04.2023 |
Bułka wieloziarnista z masłem, wędlina drobiowa, sałata, ogórek kiszony |
Zupa: żur z jajkiem i ziemniakami, Makaron tagiatelle z piersią z kurczaka w sosie śmietanowo- szpinakowym Kompot wiśniowy 5,6,8,9 |
Jabłko | Kaszka manna na gęsto z sokiem malinowym, wafle ryżowe Herbata 1,6 |
Zastrzega się zmiany w jadłospisie
* Dosalamy solą o obniżonej zawartości sodu ( norma do 3 g)
* Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, zioła Małgosi, papryka słodka , jarzynka bez glutaminianu sodu , które zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera
i gorczycy.
* Przy pobycie całodziennym i korzystaniu z trzech posiłków (śniadanie, obiad, podwieczorek) udział procentowy powinien wynosić ok .70-75% codziennego zapotrzebowania energetycznego
* W jadłospisie zostały oznaczone produkty będące alergenami według tabeli. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. Do posiłków używane są przyprawy : pieprz , ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryk słodka, lubczyk, cynamon, zioła Małgosi. Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać Śladowe ilości: mleka, jaj, soi, selera i gorczycy
Numery alergenów występujących w posiłkach
1. Zboża zawierające gluten |
7. Orzechy |
2. Jaja i produkty pochodne |
8. Seler i produkty pochodne |
3. Ryby i produkty pochodne | 9. Gorczyca i pochodne |
4. Orzeszki ziemne (arachidowe) | 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne |
5. Soja i produkty pochodne | 11.Dwutlenek siarki w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/I w przeliczeniu na SO2 |
6. Mleko i produkty pochodne | 12. Kakao |
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz cytrynowy i ziołowy, imbir, curry, kurkuma, oregano, rozmaryn. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Gramatura posiłków
Śniadanie
• Zupa mleczna – 200g
• Pieczywo 35g
• Masło – 6g
• Wędlina/ser żółty – 15-20g
• Pomidor, ogórek – 15-20g
• Papryka, rzodkiewka – 20g
• Napój - 150ml
Obiad
• Zupa – 250-300g
• Kotlet mielony, schabowy, z pierś kurczaka 65g
• Klopsy, pulpety – 60g
• Udko kurczaka – 90g
• Gulasz ,mięso razem z sosem – 100-120g
• Ziemniaki – 150g
• Ryż, kasza, makaron – 80-100g
• Surówka – 100g
• Mizeria – 120g
• Warzywa gotowane z wody – 70g
• Dodatki warzywne ( pasek papryki, krążek marchewki) – 30g
Przystawka do II dania
• Owoce – 80-100g
• Warzywa – 20-30g
• Orzechy, ziarna – 5g
• Sok świeży – 150ml
Podwieczorek
• Pieczywo – 35g
• Masło – 6g
• Wędlina/ser żółty – 15-20g
• Warzywa – 20-30g
• Ciasto biszkoptowe – 100g
• Ciasta – 50g
• Owoce – 80g
• Sałatki 100g
• Pasty rybne – 30g