Jadłospis dla przedszkola

dziewczynka z warzywamiPoniżej podajemy jadłospis dla dzieci uczęszczających do przedszkola. Zespół zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie. Spis alergenów znajduje się pod jadłospisem do pobrania.

Do każdego posiłku podawana jest woda.

 

napis jadłospis

 

 

Od dnia 18.09.2023r. do dnia 25.09.2023r.
W czasie pobytu w przedszkolu dzieci otrzymują wodę do picia

 

 

Data Śniadanie Obiad Przystawka do II dania Podwieczorek
Poniedziałek
18.09.2023
Bułka ziemniaczana z masłem, wędlina wieprzowa, szczypiorek, papryka
Kawa zbożowa z mlekiem 1,6
Zupa: grochowa z kiełbasą,
Spaghetti bolognese
Kompot truskawkowy 6,8
Jabłko Kanapka z masłem, jajko gotowane,
Rzodkiewka, sałata,
Sok wiśniowy 1,6
Wtorek
19.09.2023
Zupa mleczna z ryżem
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, ogórek zielony, szczypiorek
Herbata malinowa 1,6
Zupa: rosół z makaronem
Ziemniaki, leczo warzywno – drobiowe
Kompot wieloowocowy 6,8
Banan Chałka drożdżowa z masłem, miód wielokwiatowy,
Herbata rumiankowa 1,6
Środa
20.09.2023
Pieczywo orkiszowe z masłem, pasztet drobiowy, sałata, pomidor
Kawa zbożowa z mlekiem 1,6
Zupa: ogórkowa z ziemniakami,
Placuszki z kaszy manny z bananami
Kompot wiśniowy 6,8
Bakalie Kanapka z masłem, wędlina drobiowa, rzodkiewka, papryka 1,6
Czwartek
21.09.2023
Płatki kukurydziane z mlekiem
Pieczywo słonecznikowe, masło, wędlina drobiowa, pomidor koktajlowy, szczypiorek
Herbata 1,6
Zupa: kalafiorowa,
Kasza pęczak, schab w sosie własnym,
kapusta modra
Kompot truskawkowy 1,6,8
Śliwka Kisiel wiśniowy, biszkopty
Herbata miętowa 1
Piątek
22.09.2023
Pieczywo mieszane, masło, jajecznica, rzodkiewka, ogórek kiszony
Kawa zbożowa z mlekiem 1,6
Zupa: krem z dyni z prażonym słonecznikiem,
Ziemniaki, łosoś na parze z ziołami, sałata lodowa z sosem winegret
Kompot porzeczkowy 3,6,8
Winogron Kanapka z masłem, dżem truskawkowy,
Wafle ryżowe
Herbata z cytryną 1,6,10
Poniedziałek
25.09.2023
Pieczywo mieszane, masło, twarożek, szczypiorek, ogórek zielony,
Herbata z żurawiny 1,6
Zupa: z fasolki szparagowej,
Makaron penne z sosem carbonara,
Kompot truskawkowy 6,8
Jabłko Babka jogurtowa,
Chrupki kukurydziane
Kakao 1,6

grafika owoców

 

Zastrzega się zmiany w jadłospisie

* Dosalamy solą o obniżonej zawartości sodu ( norma do 3 g)

* Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, zioła Małgosi, papryka słodka , jarzynka bez glutaminianu sodu  , które  zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera
i gorczycy.

* Przy pobycie całodziennym i korzystaniu z trzech posiłków (śniadanie, obiad, podwieczorek) udział procentowy powinien wynosić ok .70-75% codziennego zapotrzebowania energetycznego

* W jadłospisie zostały oznaczone produkty będące alergenami według tabeli. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.  Do posiłków używane są przyprawy : pieprz , ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryk słodka, lubczyk, cynamon, zioła Małgosi. Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać Śladowe ilości: mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

 

Numery alergenów występujących w posiłkach

 

1. Zboża zawierające gluten

7. Orzechy

2. Jaja i produkty pochodne

8. Seler i produkty pochodne
3. Ryby i produkty pochodne 9. Gorczyca i pochodne
4. Orzeszki ziemne (arachidowe) 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
5. Soja i produkty pochodne 11.Dwutlenek siarki w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/I w przeliczeniu na SO2
6. Mleko i produkty pochodne 12. Kakao

W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz cytrynowy i ziołowy, imbir, curry, kurkuma, oregano, rozmaryn. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 


Gramatura posiłków

Śniadanie


• Zupa mleczna – 200g
• Pieczywo  35g
• Masło – 6g
• Wędlina/ser żółty – 15-20g
• Pomidor, ogórek – 15-20g
• Papryka, rzodkiewka – 20g
• Napój -  150ml

 

Obiad


• Zupa – 250-300g
• Kotlet mielony, schabowy, z pierś kurczaka  65g
• Klopsy, pulpety – 60g
• Udko kurczaka – 90g
• Gulasz ,mięso razem z sosem – 100-120g
• Ziemniaki – 150g
• Ryż, kasza, makaron – 80-100g
• Surówka – 100g
• Mizeria – 120g
• Warzywa gotowane z wody – 70g
• Dodatki warzywne ( pasek papryki, krążek marchewki) – 30g

 

Przystawka do II dania


• Owoce – 80-100g
• Warzywa – 20-30g
• Orzechy, ziarna – 5g
• Sok świeży – 150ml

 

Podwieczorek


• Pieczywo – 35g
• Masło – 6g
• Wędlina/ser żółty – 15-20g
• Warzywa – 20-30g
• Ciasto biszkoptowe – 100g
• Ciasta – 50g
• Owoce – 80g
• Sałatki 100g
• Pasty rybne – 30g

 

Szkoła Twoich marzeń!