dziewczynka z warzywami

Jadłospis dla przedszkola

Poniżej podajemy jadłospis dla dzieci uczęszczających do przedszkola. Zespół zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie. Spis alergenów znajduje się pod jadłospisem do pobrania.

Do każdego posiłku podawana jest woda.

 

 

napis jadłospis

 

 

Od dnia 03.03.2025 r. do dnia 10.03.2025 r.
W czasie pobytu w przedszkolu dzieci otrzymują wodę do picia

 

Data Śniadanie Obiad Przystawka do II dania Podwieczorek
Poniedziałek 
01.09.2025
Pieczywo razowe z masłem, wędlina  drobiowa, ogórek kiszony
Herbata malinowa 1,7
Zupa: rosół z grysikiem, 
Ziemniaki, jajko sadzone, buraczki
Kompot z czarnej porzeczki  3,7,9
Marchewka krojona w słupki Kisiel, biszkopty
Herbata rumiankowa 1,3
Wtorek 
02.09.2025
Pieczywo pszenne z masłem, pasztet drobiowy, pomidor, sałata lodowa
Kawa zbożowa z mlekiem 1,7 
Zupa: barszcz biały z kiełbasą, 
Makaron z sosem pomidorowym,
Kompot śliwkowy 1,3,7,9
Jabłko Pieczywo żytnie  z  masłem, ser żółty, papryka 
Herbata czarna   1,7
Środa
03.09.2025
Płatki kukurydziane z mlekiem,
Pieczywo pszenne i wieloziarniste z masłem, wędlina drobiowa, ogórek zielony, 
Herbata z owoców leśnych 1,7
Zupa: kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami, 
Risotto z filetem drobiowym i papryką 
Kompot porzeczkowy 1,7,9
Banan Pączki serowe z cukrem pudrem, 
Chrupki kukurydziane, 
Woda z cytryną 1,7
Czwartek
04.09.2025
Pieczywo wieloziarniste z masłem, parówka cielęca, pomidor malinowy, szczypior
Kawa zbożowa z mlekiem 1,7
Zupa: koperkowa z ziemniakami, 
Kasza jęczmienna, gulasz z szynki, surówka z czerwonej kapusty
Kompot śliwkowy 1,7,9
Śliwka węgierka  Pieczywo pszenne z masłem, serek topiony, rzodkiewka
 Herbata malinowa  1,7
Piątek
05.08.2025
Pieczywo pszenne i orkiszowe z masłem, pasta rybna, 
sałata lodowa
Herbata z cytryną 1,7
Zupa: kalafiorowa z ziemniakami,
Makaron z serem i wanilią
Kompot truskawkowy 1,7,9
Pomidor koktajlowy  Babka jogurtowa, wafle ryżowe, 
Sok malinowy 1,7
Poniedziałek 08.09.2025 Pieczywo razowe z masłem, pasztet pomidorowy, ogórek zielony
Herbata malinowa 1,7
Zupa: grochowa z ziemniakami i kiełbasą, 
Makaron kokardki z sosem kalafiorowo- brokułowym 
Kompot z czarnej porzeczki  3,7,9
Jabłko Jogurt wiśniowy (wyrób własny) 
Herbatniki
Herbata rumiankowa 1,3

grafika owoców

 

Zastrzega się zmiany w jadłospisie

* Dosalamy solą o obniżonej zawartości sodu ( norma do 3 g)

* Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, zioła Małgosi, papryka słodka , jarzynka bez glutaminianu sodu  , które  zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera
i gorczycy.

* Przy pobycie całodziennym i korzystaniu z trzech posiłków (śniadanie, obiad, podwieczorek) udział procentowy powinien wynosić ok .70-75% codziennego zapotrzebowania energetycznego

* W jadłospisie zostały oznaczone produkty będące alergenami według tabeli. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.  Do posiłków używane są przyprawy : pieprz , ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryk słodka, lubczyk, cynamon, zioła Małgosi. Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać Śladowe ilości: mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

 

 

Numery alergenów występujących w posiłkach

 

1. Zboża zawierające gluten

7. Orzechy

2. Jaja i produkty pochodne

8. Seler i produkty pochodne
3. Ryby i produkty pochodne 9. Gorczyca i pochodne
4. Orzeszki ziemne (arachidowe) 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
5. Soja i produkty pochodne 11.Dwutlenek siarki w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/I w przeliczeniu na SO2
6. Mleko i produkty pochodne 12. Kakao

W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz cytrynowy i ziołowy, imbir, curry, kurkuma, oregano, rozmaryn. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 


Gramatura posiłków

Śniadanie


• Zupa mleczna – 200g
• Pieczywo  35g
• Masło – 6g
• Wędlina/ser żółty – 15-20g
• Pomidor, ogórek – 15-20g
• Papryka, rzodkiewka – 20g
• Napój -  150ml

 

Obiad


• Zupa – 250-300g
• Kotlet mielony, schabowy, z pierś kurczaka  65g
• Klopsy, pulpety – 60g
• Udko kurczaka – 90g
• Gulasz ,mięso razem z sosem – 100-120g
• Ziemniaki – 150g
• Ryż, kasza, makaron – 80-100g
• Surówka – 100g
• Mizeria – 120g
• Warzywa gotowane z wody – 70g
• Dodatki warzywne ( pasek papryki, krążek marchewki) – 30g

 

Przystawka do II dania


• Owoce – 80-100g
• Warzywa – 20-30g
• Orzechy, ziarna – 5g
• Sok świeży – 150ml

 

Podwieczorek


• Pieczywo – 35g
• Masło – 6g
• Wędlina/ser żółty – 15-20g
• Warzywa – 20-30g
• Ciasto biszkoptowe – 100g
• Ciasta – 50g
• Owoce – 80g
• Sałatki 100g
• Pasty rybne – 30g

 

Szkoła Twoich marzeń!