Jadłospis dla przedszkola

dziewczynka z warzywamiPoniżej podajemy jadłospis dla dzieci uczęszczających do przedszkola. Zespół zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie. Spis alergenów znajduje się pod jadłospisem do pobrania.

Do każdego posiłku podawana jest woda.

 

napis jadłospis

 

 

Od dnia 29.11.2022r. do dnia 05.12.2022r.
W czasie pobytu w przedszkolu dzieci otrzymują wodę do picia

 

 

Data Śniadanie Obiad Przystawka do II dania Podwieczorek
Wtorek
29.11.2022
Zupa mleczna z makaronem
Pieczywo żytnie z masłem, parówka z szynki, pomidor
Herbata malinowa
Zupa rosół z makaronem,
Prażuchy z okrasą, ogórek kiszony
Kompot truskawkowy
Banan Chałka drożdżowa z masłem, miód wieloowocowy
Herbata miętowa
Środa
30.11.2022
Kanapka z masłem, serek topiony, sałata, papryka
Kawa zbożowa z mlekiem
Zupa ogórkowa z koperkiem
Racuchy z cukrem pudrem
Kompot z cz. porzeczki
Jabłko Pieczywo wieloziarniste z masłem, pasztet drobiowy, rzodkiewka szczypior
Herbata
Czwartek
01.12.2022
Kasza manna z mlekiem
Bułka ziemniaczana z masłem, wędlina drobiowa, ogórek kiszony
Herbata rumiankowa
Zupa kalafiorowa
Schab w sosie własnym, kasza pęczak surówka z kiszonej kapusty
Kompot wiśniowy
Bakalie Budyń waniliowy, wafle ryżowe,
Płatki migdałowe
Herbata z owoców leśnych
Piątek
02.12.2022
Kanapka z masłem, jajecznica, sałata lodowa, pomidor
Kawa zbożowa z mlekiem
Zupa barszcz czerwony z makaronem
Ziemniaki puree, filet z mintaja opiekany, brokuły na parze
Kompot wieloowocowy
Mandarynka Kanapka z masłem, ser żółty, rzodkiewka
Sok pomarańczowy
Poniedziałek
05.12.2022

Płatki kukurydziane z mlekiem,
Bułka kajzerka z masłem, twarożek, ogórek zielony,
Herbata z miodem

Zupa krupnik z kaszy jaglanej
Makaron z sosem carbonara
Kompot wiśniowy
Ogórek zielony krojony w słupki Kisiel wiśniowy chrupki kukurydziane
Paluszki z sezamem
Herbata miętowa

grafika owoców

 

Zastrzega się zmiany w jadłospisie

* Dosalamy solą o obniżonej zawartości sodu ( norma do 3 g)

* Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, zioła Małgosi, papryka słodka , jarzynka bez glutaminianu sodu  , które  zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera
i gorczycy.

* Przy pobycie całodziennym i korzystaniu z trzech posiłków (śniadanie, obiad, podwieczorek) udział procentowy powinien wynosić ok .70-75% codziennego zapotrzebowania energetycznego

* W jadłospisie zostały oznaczone produkty będące alergenami według tabeli. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.  Do posiłków używane są przyprawy : pieprz , ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryk słodka, lubczyk, cynamon, zioła Małgosi. Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać Śladowe ilości: mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

 

Numery alergenów występujących w posiłkach

 

1. Mleko krowie i jego przetwory

7. Ryby, skorupiaki, mięczaki produkty pochodne

2. Jaja kurze i produkty pochodne

8. Gluten (zboża zawierające gluten)
3. Orzechy ziemne (arachidowe) 9. Owoce (cytrusy)
4. Kakao 10. Warzywa (seler)
5. Soja 11. Dwutlenek siarki (w suszonych owocach)
6. Mięso (najczęściej wieprzowina i wołowina) 12. Azotyn sodu (wędlinach, serach żółtych i topionych)

 


Szkoła Twoich marzeń!