Jadłospis dla przedszkola

dziewczynka z warzywamiPoniżej podajemy jadłospis dla dzieci uczęszczających do przedszkola. Zespół zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie. Spis alergenów znajduje się pod jadłospisem do pobrania.

Do każdego posiłku podawana jest woda.

 

napis jadłospis

 

 

Od dnia 21.06.2022r. do dnia 27.06.2022 r.
W czasie pobytu w przedszkolu dzieci otrzymują wodę do picia

 

 

Data Śniadanie Obiad Przystawka do II dania Podwieczorek
Wtorek 21.06.2022 Bułka grahamka z masłem, twarożek z szczypiorkiem, sałata, ogórek
Kawa zbożowa z mlekiem
Zupa ryż na rosole
Ziemniaki, kotlet drobiowy, sałatka wielowarzywna
Kompot truskawkowy
Nektarynka Kanapka z masłem, pasztet drobiowy, pomidor, wafelek śmietankowy
Sok pomarańczowy
Środa 22.06.2022 Płatki cynamonowe z mlekiem
Pieczywo orkiszowe z masłem, parówka cielęca na ciepło, rzodkiewka, papryka
Herbata malinowa
Zupa jarzynowa
Ziemniaki kładzione łyżką z boczkiem,
Kapusta zasmażana
Kompot wiśniowy
Jabłko Rogal z masłem, dżem truskawkowy, powidła śliwkowe
Herbata miętowa
Czwartek 23.06.2022 Bułka kajzerka z masłem, żółty ser, sałata, pomidor,
Kawa zbożowa z mlekiem
Zupa ziemniaczana
Kasza pęczak, gulasz wieprzowy
Ogórek kiszony
Kompot wieloowocowy
Arbuz Pieczywo żytnie z masłem, jajko gotowane, szczypiorek, rzodkiewka
Kisiel owocowy
Piątek 24.06.2022 Zupa mleczna z ryżem,
Kanapka z masłem, pasta rybna
Ogórek kiszony, papryka
Herbata z miodem i cytryną
Zupa krem marchwiowo- porowy
Ziemniaki pieczone, filet z mintaj pieczony w ziołach
Surówka z białej kapusty
Kompot z czarnej porzeczki
Bakalie Babka jogurtowa, chrupki kukurydziane, wafle ryżowe,
Kakao
Poniedziałek 27.06.2022 Bułka kajzerka z masłem, szynka z indyka, kiełbasa szynkowa, sałata ogórek zielony,
Herbata rumiankowa
Zupa żur z kiełbasą
Makaron z sosem pomidorowym
Kompot śliwkowy
Banan Kanapka z masłem, pasztet drobiowy, szczypior, rzodkiewka, paluszki,
Sok żurawinowy

grafika owoców

 

Zastrzega się zmiany w jadłospisie

* Dosalamy solą o obniżonej zawartości sodu ( norma do 3 g)

* Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, zioła Małgosi, papryka słodka , jarzynka bez glutaminianu sodu  , które  zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera
i gorczycy.

* Przy pobycie całodziennym i korzystaniu z trzech posiłków (śniadanie, obiad, podwieczorek) udział procentowy powinien wynosić ok .70-75% codziennego zapotrzebowania energetycznego

* W jadłospisie zostały oznaczone produkty będące alergenami według tabeli. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.  Do posiłków używane są przyprawy : pieprz , ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryk słodka, lubczyk, cynamon, zioła Małgosi. Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać Śladowe ilości: mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

 

Numery alergenów występujących w posiłkach

 

1. Mleko krowie i jego przetwory

7. Ryby, skorupiaki, mięczaki produkty pochodne

2. Jaja kurze i produkty pochodne

8. Gluten (zboża zawierające gluten)
3. Orzechy ziemne (arachidowe) 9. Owoce (cytrusy)
4. Kakao 10. Warzywa (seler)
5. Soja 11. Dwutlenek siarki (w suszonych owocach)
6. Mięso (najczęściej wieprzowina i wołowina) 12. Azotyn sodu (wędlinach, serach żółtych i topionych)

 


Szkoła Twoich marzeń!