Jadłospis dla przedszkola
Poniżej podajemy jadłospis dla dzieci uczęszczających do przedszkola. Zespół zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie. Spis alergenów znajduje się pod jadłospisem do pobrania.
Do każdego posiłku podawana jest woda.
Od dnia 03.03.2025 r. do dnia 10.03.2025 r.
W czasie pobytu w przedszkolu dzieci otrzymują wodę do picia
Data | Śniadanie | Obiad | Przystawka do II dania | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek 01.09.2025 |
Pieczywo razowe z masłem, wędlina drobiowa, ogórek kiszony Herbata malinowa 1,7 |
Zupa: rosół z grysikiem, Ziemniaki, jajko sadzone, buraczki Kompot z czarnej porzeczki 3,7,9 |
Marchewka krojona w słupki | Kisiel, biszkopty Herbata rumiankowa 1,3 |
Wtorek 02.09.2025 |
Pieczywo pszenne z masłem, pasztet drobiowy, pomidor, sałata lodowa Kawa zbożowa z mlekiem 1,7 |
Zupa: barszcz biały z kiełbasą, Makaron z sosem pomidorowym, Kompot śliwkowy 1,3,7,9 |
Jabłko | Pieczywo żytnie z masłem, ser żółty, papryka Herbata czarna 1,7 |
Środa 03.09.2025 |
Płatki kukurydziane z mlekiem, Pieczywo pszenne i wieloziarniste z masłem, wędlina drobiowa, ogórek zielony, Herbata z owoców leśnych 1,7 |
Zupa: kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami, Risotto z filetem drobiowym i papryką Kompot porzeczkowy 1,7,9 |
Banan | Pączki serowe z cukrem pudrem, Chrupki kukurydziane, Woda z cytryną 1,7 |
Czwartek 04.09.2025 |
Pieczywo wieloziarniste z masłem, parówka cielęca, pomidor malinowy, szczypior Kawa zbożowa z mlekiem 1,7 |
Zupa: koperkowa z ziemniakami, Kasza jęczmienna, gulasz z szynki, surówka z czerwonej kapusty Kompot śliwkowy 1,7,9 |
Śliwka węgierka | Pieczywo pszenne z masłem, serek topiony, rzodkiewka Herbata malinowa 1,7 |
Piątek 05.08.2025 |
Pieczywo pszenne i orkiszowe z masłem, pasta rybna, sałata lodowa Herbata z cytryną 1,7 |
Zupa: kalafiorowa z ziemniakami, Makaron z serem i wanilią Kompot truskawkowy 1,7,9 |
Pomidor koktajlowy | Babka jogurtowa, wafle ryżowe, Sok malinowy 1,7 |
Poniedziałek 08.09.2025 | Pieczywo razowe z masłem, pasztet pomidorowy, ogórek zielony Herbata malinowa 1,7 |
Zupa: grochowa z ziemniakami i kiełbasą, Makaron kokardki z sosem kalafiorowo- brokułowym Kompot z czarnej porzeczki 3,7,9 |
Jabłko | Jogurt wiśniowy (wyrób własny) Herbatniki Herbata rumiankowa 1,3 |
Zastrzega się zmiany w jadłospisie
* Dosalamy solą o obniżonej zawartości sodu ( norma do 3 g)
* Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, zioła Małgosi, papryka słodka , jarzynka bez glutaminianu sodu , które zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera
i gorczycy.
* Przy pobycie całodziennym i korzystaniu z trzech posiłków (śniadanie, obiad, podwieczorek) udział procentowy powinien wynosić ok .70-75% codziennego zapotrzebowania energetycznego
* W jadłospisie zostały oznaczone produkty będące alergenami według tabeli. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. Do posiłków używane są przyprawy : pieprz , ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryk słodka, lubczyk, cynamon, zioła Małgosi. Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać Śladowe ilości: mleka, jaj, soi, selera i gorczycy
Numery alergenów występujących w posiłkach
1. Zboża zawierające gluten |
7. Orzechy |
2. Jaja i produkty pochodne |
8. Seler i produkty pochodne |
3. Ryby i produkty pochodne | 9. Gorczyca i pochodne |
4. Orzeszki ziemne (arachidowe) | 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne |
5. Soja i produkty pochodne | 11.Dwutlenek siarki w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/I w przeliczeniu na SO2 |
6. Mleko i produkty pochodne | 12. Kakao |
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz cytrynowy i ziołowy, imbir, curry, kurkuma, oregano, rozmaryn. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Gramatura posiłków
Śniadanie
• Zupa mleczna – 200g
• Pieczywo 35g
• Masło – 6g
• Wędlina/ser żółty – 15-20g
• Pomidor, ogórek – 15-20g
• Papryka, rzodkiewka – 20g
• Napój - 150ml
Obiad
• Zupa – 250-300g
• Kotlet mielony, schabowy, z pierś kurczaka 65g
• Klopsy, pulpety – 60g
• Udko kurczaka – 90g
• Gulasz ,mięso razem z sosem – 100-120g
• Ziemniaki – 150g
• Ryż, kasza, makaron – 80-100g
• Surówka – 100g
• Mizeria – 120g
• Warzywa gotowane z wody – 70g
• Dodatki warzywne ( pasek papryki, krążek marchewki) – 30g
Przystawka do II dania
• Owoce – 80-100g
• Warzywa – 20-30g
• Orzechy, ziarna – 5g
• Sok świeży – 150ml
Podwieczorek
• Pieczywo – 35g
• Masło – 6g
• Wędlina/ser żółty – 15-20g
• Warzywa – 20-30g
• Ciasto biszkoptowe – 100g
• Ciasta – 50g
• Owoce – 80g
• Sałatki 100g
• Pasty rybne – 30g