Jadłospis dla przedszkola
Poniżej podajemy jadłospis dla dzieci uczęszczających do przedszkola. Zespół zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie. Spis alergenów znajduje się pod jadłospisem do pobrania.
Do każdego posiłku podawana jest woda.
Od dnia 21.06.2022r. do dnia 27.06.2022 r.
W czasie pobytu w przedszkolu dzieci otrzymują wodę do picia
Data | Śniadanie | Obiad | Przystawka do II dania | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Wtorek 21.06.2022 | Bułka grahamka z masłem, twarożek z szczypiorkiem, sałata, ogórek Kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa ryż na rosole Ziemniaki, kotlet drobiowy, sałatka wielowarzywna Kompot truskawkowy |
Nektarynka | Kanapka z masłem, pasztet drobiowy, pomidor, wafelek śmietankowy Sok pomarańczowy |
Środa 22.06.2022 | Płatki cynamonowe z mlekiem Pieczywo orkiszowe z masłem, parówka cielęca na ciepło, rzodkiewka, papryka Herbata malinowa |
Zupa jarzynowa Ziemniaki kładzione łyżką z boczkiem, Kapusta zasmażana Kompot wiśniowy |
Jabłko | Rogal z masłem, dżem truskawkowy, powidła śliwkowe Herbata miętowa |
Czwartek 23.06.2022 | Bułka kajzerka z masłem, żółty ser, sałata, pomidor, Kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa ziemniaczana Kasza pęczak, gulasz wieprzowy Ogórek kiszony Kompot wieloowocowy |
Arbuz | Pieczywo żytnie z masłem, jajko gotowane, szczypiorek, rzodkiewka Kisiel owocowy |
Piątek 24.06.2022 | Zupa mleczna z ryżem, Kanapka z masłem, pasta rybna Ogórek kiszony, papryka Herbata z miodem i cytryną |
Zupa krem marchwiowo- porowy Ziemniaki pieczone, filet z mintaj pieczony w ziołach Surówka z białej kapusty Kompot z czarnej porzeczki |
Bakalie | Babka jogurtowa, chrupki kukurydziane, wafle ryżowe, Kakao |
Poniedziałek 27.06.2022 | Bułka kajzerka z masłem, szynka z indyka, kiełbasa szynkowa, sałata ogórek zielony, Herbata rumiankowa |
Zupa żur z kiełbasą Makaron z sosem pomidorowym Kompot śliwkowy |
Banan | Kanapka z masłem, pasztet drobiowy, szczypior, rzodkiewka, paluszki, Sok żurawinowy |
Zastrzega się zmiany w jadłospisie
* Dosalamy solą o obniżonej zawartości sodu ( norma do 3 g)
* Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, zioła Małgosi, papryka słodka , jarzynka bez glutaminianu sodu , które zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera
i gorczycy.
* Przy pobycie całodziennym i korzystaniu z trzech posiłków (śniadanie, obiad, podwieczorek) udział procentowy powinien wynosić ok .70-75% codziennego zapotrzebowania energetycznego
* W jadłospisie zostały oznaczone produkty będące alergenami według tabeli. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. Do posiłków używane są przyprawy : pieprz , ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryk słodka, lubczyk, cynamon, zioła Małgosi. Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać Śladowe ilości: mleka, jaj, soi, selera i gorczycy
Numery alergenów występujących w posiłkach
1. Mleko krowie i jego przetwory |
7. Ryby, skorupiaki, mięczaki produkty pochodne |
2. Jaja kurze i produkty pochodne |
8. Gluten (zboża zawierające gluten) |
3. Orzechy ziemne (arachidowe) | 9. Owoce (cytrusy) |
4. Kakao | 10. Warzywa (seler) |
5. Soja | 11. Dwutlenek siarki (w suszonych owocach) |
6. Mięso (najczęściej wieprzowina i wołowina) | 12. Azotyn sodu (wędlinach, serach żółtych i topionych) |