dziewczynka z warzywami

Jadłospis dla przedszkola

Poniżej podajemy jadłospis dla dzieci uczęszczających do przedszkola. Zespół zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie. Spis alergenów znajduje się pod jadłospisem do pobrania.

Do każdego posiłku podawana jest woda.

 

 

napis jadłospis

 

 

Od dnia 27.10.2025r. do dnia 03.11.2025r.
W czasie pobytu w przedszkolu dzieci otrzymują wodę do picia

 

Data Śniadanie Obiad Przystawka do II dania Podwieczorek
Poniedziałek 
03.11.2025
Pieczywo razowe z masłem, wędlina drobiowa, rzodkiewka
Kawa zbożowa z mlekiem 1,7
Zupa: grochowa z kiełbasą, 
Makaron rurki z sosem pieczarkowym
Kompot z czarnej porzeczki  3,7,9
Jabłko Pączki serowe z cukrem pudrem, płatki migdałów
Herbata rumiankowa 1,3
Wtorek 
04.11.2025
Pieczywo żytnie z masłem, ser żółty, pomidor, szczypior
Herbata z miodem  1,7
Zupa: krupnik z kaszą jaglaną, 
Prażuchy z okrasą i jogurtem naturalnym
Kompot śliwkowy 1,7,9
Gruszka Bułka kajzerka z masłem, pasztet pomidorowy, ogórek kiszony
Herbata malinowa   1,7
Środa
05.11.2025
Pieczywo pszenne z masłem, schab wędzony, ogórek zielony,
Kawa zbożowa z mlekiem 1,7
Zupa: buraczkowa z ziemniakami,
Ryż, paluszki rybne z filet z dorsza, fasolka szparagowa 
Kompot porzeczkowy 1,7,9
Płatki migdałowe Bułka jagodzianka, 
Chrupki kukurydziane, 
Kakao  1,7
Czwartek
06.11.2025

Płatki kukurydziane z mlekiem, 
Pieczywo wieloziarniste z masłem, parówka cielęca, pomidor malinowy,
Herbata z owoców leśnych 1,7

Zupa: kalafiorowa z ziemniakami,
Kasza pęczak, polędwiczki w sosie własnym, surówka z czerwonej kapusty z marchewką, 
Kompot wiśniowy 1,7,9
Mandarynka Rogal z masłem, miód, wafle ryżowe
Woda z cytryną  1,7
Piątek
07.11.2025
Pieczywo pszenne i wieloziarniste z masłem, pasta rybna, papryka
Kawa zbożowa z mlekiem 1,3,7
Zupa: ogórkowa na wywarze warzywnym, 
Racuchy z cukrem pudrem
Kompot truskawkowy 1,7,9
Banan Sałatka z brokułami z fetą i prażonym słonecznikiem,
Pieczywo chrupkie
Herbata rumiankowa 1,7
Poniedziałek 10.11.2025 Pieczywo razowe z masłem, wędlina drobiowa, rzodkiewka
Herbata czarna 1,7
Zupa: grochowa z kiełbasą, 
Makaron rurki z sosem pieczarkowym
Kompot z czarnej porzeczki  3,7,9
Jabłko Kisiel pomarańczowy, biszkopty,
Herbata miętowa 1,3

grafika owoców

 

Zastrzega się zmiany w jadłospisie

* Dosalamy solą o obniżonej zawartości sodu ( norma do 3 g)

* Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, zioła Małgosi, papryka słodka , jarzynka bez glutaminianu sodu  , które  zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera
i gorczycy.

* Przy pobycie całodziennym i korzystaniu z trzech posiłków (śniadanie, obiad, podwieczorek) udział procentowy powinien wynosić ok .70-75% codziennego zapotrzebowania energetycznego

* W jadłospisie zostały oznaczone produkty będące alergenami według tabeli. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.  Do posiłków używane są przyprawy : pieprz , ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryk słodka, lubczyk, cynamon, zioła Małgosi. Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać Śladowe ilości: mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

 

 

Numery alergenów występujących w posiłkach

 

1. Zboża zawierające gluten

7. Orzechy

2. Jaja i produkty pochodne

8. Seler i produkty pochodne
3. Ryby i produkty pochodne 9. Gorczyca i pochodne
4. Orzeszki ziemne (arachidowe) 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
5. Soja i produkty pochodne 11.Dwutlenek siarki w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/I w przeliczeniu na SO2
6. Mleko i produkty pochodne 12. Kakao

W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz cytrynowy i ziołowy, imbir, curry, kurkuma, oregano, rozmaryn. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 


Gramatura posiłków

Śniadanie


• Zupa mleczna – 200g
• Pieczywo  35g
• Masło – 6g
• Wędlina/ser żółty – 15-20g
• Pomidor, ogórek – 15-20g
• Papryka, rzodkiewka – 20g
• Napój -  150ml

 

Obiad


• Zupa – 250-300g
• Kotlet mielony, schabowy, z pierś kurczaka  65g
• Klopsy, pulpety – 60g
• Udko kurczaka – 90g
• Gulasz ,mięso razem z sosem – 100-120g
• Ziemniaki – 150g
• Ryż, kasza, makaron – 80-100g
• Surówka – 100g
• Mizeria – 120g
• Warzywa gotowane z wody – 70g
• Dodatki warzywne ( pasek papryki, krążek marchewki) – 30g

 

Przystawka do II dania


• Owoce – 80-100g
• Warzywa – 20-30g
• Orzechy, ziarna – 5g
• Sok świeży – 150ml

 

Podwieczorek


• Pieczywo – 35g
• Masło – 6g
• Wędlina/ser żółty – 15-20g
• Warzywa – 20-30g
• Ciasto biszkoptowe – 100g
• Ciasta – 50g
• Owoce – 80g
• Sałatki 100g
• Pasty rybne – 30g

 

Szkoła Twoich marzeń!